Alt om kjøp av bolig

Å kjøpe bolig kan være et stort steg, og ikke noe du gjør veldig ofte. Vi har samlet informasjonen du trenger – enten du skal kjøpe bolig i borettslag eller sameie.

Medlemskap

Du må ikke være OBOS-medlem for å kjøpe bolig, men OBOS-medlemmer har forkjøpsrett ved salgsstart.

Det betyr at medlemmene får velge og kjøpe bolig før ikke-medlemmer. Etter at boligene har blitt delt ut til medlemmene, er det fritt fram for alle å kjøpe resten av boligene.

Pris

Når du skal kjøpe bolig, anbefaler vi deg å se på totalprisen til boligen.

I et borettslag må du ta hensyn til innskudd og fellesgjeld, og i et sameie forholder du deg til selve prisen, pluss omkostninger.

Innskudd er de pengene du går inn med i boligen. Dette er ofte en kombinasjon av egenkapital og boliglån.

Fellesgjeld eller felleslån er lånet borettslaget har tatt opp for å bygge, vedlikeholde eller forbedre boligene. Borettslaget står ansvarlig for hele lånet og du er bare ansvarlig for den delen som er knyttet til boligen din.

Du ser prisen i boligvelgeren og prislisten på hvert enkelt boligprosjekt.

Finansiering

Du trenger finansieringsbevis for å kjøpe bolig – uansett hvordan du ønsker å finansiere kjøpet.

Finansieringsbeviset er en bekreftelse for at du har hele finansieringen i orden, for hele kjøpesummen, inkludert fellesgjelden. Du kan også vise til et lånebevis eller en e-post fra banken som bekrefter finansieringen.

Trenger du finansieringsbevis?

Trenger du finansieringsbevis?

Du kan enkelt søke om dette i OBOS-banken. Det er helt gratis og beviset er gyldig i tre måneder. Rente fra 5,39 %. Lån 2 mill. o/25 år koster 3,66 mill. Eff. rente 5,57 %.

Søk om finansieringsbevis

Innbetaling

Når du kjøper en ny bolig fra OBOS betaler du et beløp når du signerer kontrakten. Hvor mye du betaler bestemmes ut ifra om det borettslag eller sameie, og om byggestart er vedtatt eller ikke.

Felleskostander

Som eier av en bolig betaler du felleskostnader hver måned. Felleskostnadene dekker utgifter forbundet med drift av borettslaget og sameiet. Dette kan for eksempel være vaktmestertjenester, trappevask, forsikring og vedlikehold – og nedbetaling av fellesgjelden i et borettslag.

Flytter du inn i et nytt borettslag får du avdragsfrihet på fellesgjelden de første fem årene. 

Du ser felleskostnadene i boligvelgeren og prislisten på hvert enkelt boligprosjekt.

Slik kjøper du

Når du har funnet drømmeboligen kan du enten melde forkjøp eller kjøpe boligen digitalt – alt ettersom om boligprosjektet har frist for forkjøp eller ikke.

Du kan melde forkjøp eller kjøpe direkte på boligprosjektets nettside. Gjennom nettsiden fyller du inn den nødvendige informasjonen og sender inn finansieringsbevis. Etter dette vil prosjektselger ta kontakt og sende deg kjøpekontrakten. Kontrakten signeres elektronisk med Bank-ID.

Våre prosjektselgere har gjort dette mange ganger og hjelper deg gjerne hvis du har spørsmål. Kontaktinformasjonen finner du nederst på boligprosjektets nettside.

Slik fungerer forkjøpsretten

Slik fungerer forkjøpsretten

OBOS-medlemmer får velge å kjøpe bolig før ikke-medlemmer den dagen salget av nye boliger i OBOS' boligprosjekter starter.

Les mer om forkjøpsretten
Klar for å kjøpe en helt ny bolig?

Klar for å kjøpe en helt ny bolig?

Det lønner seg å være godt forberedt når vi starter salget. Vi viser deg hvordan – steg for steg.

Les om hele prosessen