OBOS Deleie i seks enkle steg

Vurderer du å kjøpe bolig med OBOS Deleie? Her forklarer vi hele prosessen fra A til Å.

1

Finn drømmeboligen

Det å kjøpe bolig starter som regel med å finne ut av hvor du har lyst til å bo. Finner du OBOS Deleie i et område som er interessant for deg?

 

Se boligprosjektene som tilbyr OBOS Deleie

 

2

Skaff finansieringsbevis

Finansieringsbeviset viser hvor mye du kan kjøpe bolig for, inkludert fellesgjelden i borettslaget. Rådgiverne i OBOS-banken hjelper deg med å finne ut av hvor mye du kan få i lån, hva du kan betale i leie og hvor mye du trenger i egenkapital. Da ser du om det passer deg og lommeboka å kjøpe en del av boligen eller hele.

Alle banker kan gi deg finansieringsbevis for kjøp av bolig med OBOS Deleie. Likevel er det nok noen banker som fortsatt ikke kjenner så godt til OBOS Deleie, og som vil trenge litt ekstra informasjon. Rådgiverne i OBOS-banken er spesialister på finansiering av nybolig med ulike ordninger, og hjelper deg gjerne.  

Usikker på hvor mye du kan låne?

Usikker på hvor mye du kan låne?

Her kan du beregne lånebeløp og søke om finansiering i OBOS-banken. (Rente på 4,58%. Lån 2 mill. o / 25 år koster 2,5 mill. Eff. rente 4,74%.)

Se hvor mye du kan låne
3

Ta kontakt

Når du har funnet boligen som passer, og kanskje også har fått finansieringsbevis i banken, tar du kontakt med prosjektselgeren. Du finner navn og kontaktinformasjon på nettsidene til prosjektet. 

 

4

Velg eierandel

Du velger selv hvor stor eierandel du ønsker å kjøpe med OBOS Deleie. Du kan velge å kjøpe 50, 60, 70, 80 eller 90 prosent av boligen, og OBOS beholder den eierandelen du ikke kjøper. For resten av boligen betaler du et beløp tilsvarende markedsleie for OBOS´ andel av boligen.

Ofte vil andelen avhenge av hvor mye du har spart opp. Har du spart opp 300.000 kroner, og totalpris på leiligheten er fire millioner, har du nok egenkapital til å kjøpe 50 prosent. 

Uansett hvor mye du eier, disponerer du hele boligen selv. 

5

Dette betaler du

Med OBOS Deleie får du tre ulike utgifter. Du betaler boliglånet ditt, leie for delen OBOS eier og felleskostnader til borettslaget. 

La oss se på et eksempel

Si at du kjøper en toromsleilighet på Vollebekk i Oslo som har en totalpris på fire millioner. Du kjøper halve leiligheten selv, mens OBOS eier den andre halvdelen. Det betyr at du må totalt betale 800.000 kroner i innskudd – som er egenkapital og boliglån til sammen – og din del av fellesgjelden blir 1,2 millioner kroner. Kravet til egenkapital er da 300.000 kroner og boliglånet blir på 500.000 kroner, med en effektiv rente på 4,47 prosent.

Dine månedlige utgifter kan da bli: 
Leiekostnader til OBOS: 7350 kroner 
Felleskostnader til borettslaget: 4951 kroner* 
Privat boliglån: 2767 kroner 
Totalt: 15.068 kroner 

*De første fem årene er avdragsfrie. Etter det starter nedbetalingen av fellesgjeld.

6

Øk eierandelen din

Når du har kjøpt en bolig med OBOS Deleie kan du øke eierandelen din inntil fire måneder før overtakelse. Etter overtakelse kan du øke når som helst.

Hvis du ønsker å endre fra OBOS Deleie-kontrakt til ordinær kontrakt før innflytting, kan du gjøre det fram til fire måneder før overtakelse, mot et gebyr.