Et par sitter i sofaen hjemme og planlegger finansiering av ny bolig.

Er det lurest å selge eller kjøpe bolig først?

Kommer jeg til å få solgt? Burde jeg selge først? Spørsmålene er mange i et usikkert marked og våre eksperter har svarene som kan hjelpe deg.

– I et tøffere marked blir de som skal selge boligen sin ofte usikre på hva de burde gjøre. Det er da enda viktigere å ta en grundig vurdering av egen økonomi før du legger ut på boligbyttereisen, forteller eiendomsmegler og fagansvarlig Tone Thalberg Andersen.

Selger du boligen din først får du bedre økonomisk oversikt

Samtidig som det har kommet rentehevinger, har også flere boligeiere valgt å vente med å kjøpe ny bolig til de er sikre på at boligen de eier nå blir solgt.

– Vi merker at trenden har endret seg, og i dag er det faktisk flere som velger å selge boligen sin før de kjøper seg noe nytt.

Vet du når på året du bør selge for å få best mulig pris? Fasilitetene kan ha mye å si, les hvorfor 

 

 

Å ha god oversikt over egen økonomi kan være til stor hjelp.

 

Fordelen med å selge før du kjøper er at du får full oversikt over økonomien din. Du slipper mellomfinansiering og banken vet akkurat hva du har å rutte med slik at du ikke tar opp mer lån enn nødvendig.

Ulempen ved å selge først, er at du ved salget må bestemme deg for en dato for utflytting og sørge for at du får kjøpt en ny bolig innen den tid. Om ikke dette går, må du eventuelt finne deg en midlertidig bolig.

– Ved en midlertidig bolig blir du nødt til å flytte på deg to ganger på kort tid. Dette kan fort bli ekstra tøft for en barnefamilie da dere risikerer å måtte bo lenger fra barnehage og skolekrets i en periode.

Fordelen en barnefamilie har er at de ofte har to inntekter og dermed større økonomisk frihet. Bor du derimot alene kan budsjettet være litt strammere, men det er ofte ikke like mange hensyn å ta ved en midlertidig bolig.

Mindre tidspress ved å kjøpe bolig først

Hvis du har en sterk økonomi og vet at du klarer en eventuell mellomfinansiering i en periode, kan du vurdere muligheten med å kjøpe før du selger.

Sjekk ut mellomfinansiering i OBOS Banken →

 

Mann og kvinne som bærer stoler

En barnefamilie kan ha større utfordringer med å finne en passende midlertidig bolig enn en som bor alene.

 

– Fordelen med å kjøpe først er du kan bruke den tiden du trenger på å finne drømmeboligen uten å være bekymret for å måtte finne en midlertidig bolig. Du slipper det samme tidspresset.

Ulempen med å kjøpe før du selger, er at banken kan ta utgangspukt i at boligen din blir solgt for en lavere pris enn hva den faktisk kan ende opp med å bli. Dette vil igjen påvirke kjøpekraften din da lånet kan bli noe mindre.

Noe som er veldig viktig at du tenker på, er å starte salgsprosessen av boligen din tidlig. I det markedet vi er i nå, er selve presentasjonen av boligen din enda viktigere enn før. Det er derfor viktig at du bruker god tid på denne prosessen.

Se hvordan du kan gjøre klart til visning →

Finn det beste løsningen sammen med en megler

For å finne den beste løsningen for deg og din situasjon, anbefaler Tone at alle tar kontakt med en megler på et tidlig stadium.

– Vi i OBOS Eiendomsmeglere har lang erfaring og er klare for å være gode rådgivere i på veien.

Illustrasjon av en blokk i grønnfarge.

Finn ut hva boligen din er verdt

Det er enkelt å sjekke hva boligen din er verdt hos OBOS Eiendomsmeglere – og ikke minst uforpliktende og gratis. Våre erfarne og lokalkjente meglere vet hva kjøpere er på jakt etter, og kan gi deg en realistisk verdivurdering av boligen din.