Hopp til innhold
Forvaltning
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Forvaltning
  4. – Dette hjelper oss å holde fellesutgiftene nede

– Dette hjelper oss å holde fellesutgiftene nede

Med OBOS Nett får borettslaget på Sinsen lavere kostnader, mer fleksibilitet og ikke minst: Beboerne får lynrask fiber i veggen.

– Naboene sier at det er den fineste uteplassen på Sinsen.

Styreleder Bjørn Berg skuer ut over borettslaget Bjørn Stallares vei 31/41, hvor en gravemaskin og store kabelkveiler setter sitt preg på det idylliske uteområdet.

Borettslaget på Sinsen er i full gang med å skifte det gamle kobbernettet sitt med fibernett fra OBOS Nett. For å unngå skader på en nylagt gangvei som går langs blokka, blir to spissede jernrør tredd gjennom jorda under asfalten.

– Vi ønsket å unngå skader på uteplassen. Særlig siden vi nettopp har lagt nye plantebed og sådd ny plen. Heldigvis har det gått helt fint, sier Berg.

– Vi må jo passe på eiendommen så godt vi kan.

Sparer 170.000 kroner

Installeringen gir beboerne langt kjappere internett og ikke minst: Det sparer borettslaget for store summer årlig. Besparelsen kommer veldig godt med.

– Det er dyrtid nå, så alle kostnadene stiger, inkludert kommunale avgifter og fjernvarme, sier Berg.

– Vi klarte også å få en avtale med fast pris i de fem årene den varer, noe som gir oss god forutsigbarhet.

Byttet til OBOS Nett gjør at borettslaget kan fjerne kostnadene for tv-pakken fra felleskostnaden. Det sparer de over 170.000 kroner på i året. Siden OBOS Nett tilbyr gratis installasjon, er det heller ingen ekstra startkostnad.

– Det bor så mange unge i gården her som ikke ser på vanlig tv lenger. Vi prøver å holde fellesutgiftene nede, og da er dette et godt bidrag.

Med OBOS Nett velger beboere selv hvilken kombinasjon av TV- og internett som passer for dem uavhengig av naboene.

– Jeg synes det er greit å holde meg til å kunne velge kanaler, men det er ikke så mange i blokka som tenker sånn lenger.

Les også: Er 5G eller fiber best?

Foto av styreleder Bjørn Berg foran en av blokkene i borettslaget.

Her ble det gravd plass til jernrør som ble dyttet gjennom jorda under asfalten. Fiberkabelen er trukket gjennom jernrørene.

Lynrask internett

Morten Kristiansen i OBOS Nett er nøye med å påpeke at gratis installasjon i seg selv ikke er unikt.

– Men på et eller annet tidspunkt har de fleste selskapene som driver med kabel-tv som oftest kalkulert at pengene kommer inn igjen. Det skjer når folk betaler ekstra for private oppgraderinger av bredbåndshastighet, flere rutere eller tv- og strømmeinnhold. Mange betaler flere hundre kroner for oppgradert bredbånd og annet, i tillegg til det som går over fellesutgiftene, sier han.

Det slipper beboerne av Bjørn Stallares vei 31/41 å tenke på. Med fiberkoblingen fra OBOS Nett får alle nemlig en lynrask internettlinje, med 1000 mbps både opp og ned.

– Da sørger vi for at ingen av beboerne trenger å bruke en krone på å oppgradere bredbåndet. Sammen med forutsigbarhet på pris er det ganske mye verdt.

Med en åpnere nettstandard er det også mulig for flere tv-tilbydere å konkurrere om kundene på nettlinjen. For beboerne på Sinsen betød det at både Allente, RiksTV og Strim kom med egne tilbud i forbindelse med installasjonen.

Man får rett og slett et godt tilbud til både unge og eldre.
Styreleder i Bjørn Stellares vei, Bjørn Berg.

Bjørn Berg er både vaktmester og styreleder i blokka. – Jeg har vært styreleder i hundre år, spøker han.

Fibernettkabler nede i kjelleren i en av blokkene.

Dekket til den gamle kobberkabelen gjenbrukes for å føre fiber opp gjennom etasjene.

Uteområdet rundt blokkene i Bjørn Stellares vei.

Grøntområdet utenfor blokka er svært populært, sier styreleder Bjørn Berg. – Det blir mye brukt både av beboerne og naboer, og det synes vi er både hyggelig og sosialt.

Planlegg for fiber

Blokka på Sinsen er fra 1935, og gikk nylig gjennom en ytre renovering hvor også utearealene ble oppgradert. Det inkluderte nylagt gangvei langs blokka, en fin og flat stripe asfalt. Om ikke løsningen med å dytte rørene gjennom jorda hadde vært mulig, ville det antagelig blitt nødvendig å bryte asfalten opp, med en stygg flekk med reasfaltering midt i som resultat.

I etterkant ser borettslaget at oppgraderingen til fiber ville vært enklere om rørene ble lagt ned under renoveringen av utearealet, noe Kristiansen er enig i.

– Har du eldre kommunikasjonsinfrastruktur bør du være litt våken om det skal utføres andre arbeider. Det koster nesten ingenting å få lagt noen rør i bakken når man likevel graver på uteområdet, enten det er nedgraving av søppelanlegg eller asfaltering, sier han.

Kristiansen anbefaler å ta kontakt med OBOS Nett eller OBOS Prosjekt for å planlegge for fiber når andre arbeider skal utføres.

– Om det skal gjøres klimaskallarbeider på fasaden, baderomsrehabilitering eller annet, kan man vurdere å legge rør for fiberfremføring og få en så skjult og sikker installasjon som mulig, sier han.

Les også: Nøkkelen til enklere styrearbeid

Sjekkliste for å bytte bredbåndsleverandør

  1. Sjekk kontrakten med nåværende leverandør – finnes det en oppsigelsesfrist før automatisk fornyelse?
  2. Kartlegg beboernes behov før løsninger fra ulike leverandører vurderes – må tv-pakken gå over felleskostnadene?
  3. Pass på at også beboere som ikke er like påkoblet digitalt får god nok informasjon og hjelp i forbindelse med et bytte.
  4. Undersøk hvordan dagens nettløsning er lagt opp og gå detaljert gjennom hva slags arbeid som må utføres i forbindelse med ny løsning.
  5. Ta dialogen om graving tidlig, så man får tid til å finne den optimale løsningen. Om det skal graves på kommunal grunn må det søkes i god tid.
  6. Om håndverkere skal inn i leiligheten i forbindelse med byttet er det smart å ta før- og etterbilder i tilfelle tvister oppstår.

Ivaretar de eldre beboerne

Styret har kommunisert med beboerne om byttet av leverandør, mens Nett har oppdatert beboerne gjennom hele prosessen med en egen hjemmeside, SMSer og fysiske oppslag.

Med 48 leiligheter totalt har Berg også en god oversikt over hvem naboene er. Han er opptatt av at overgangen skal være grei også for de eldste i blokka – som gjerne har bodd her i mange tiår. Berg er selv født og oppvokst på Sinsen, og har bodd her i 68 år. Han har vært styreleder i over 20 av dem, og vet at endringer kan treffe ulikt.

– De som er eldre kan være skeptiske til forandringer, men vi har de yngre i styret som hjelper til så alt kommer på plass.

Selv er han ofte kjapp med å ta nye løsninger i bruk, og er blant annet en aktiv bruker av løsningene i Styrerommet. Til uka skal nye kjellerdører og digitale låser installeres. Det blir noen hektiske dager, men han ser verdien i å oppgradere. Kanskje blokka nærmer seg 100 år, men løsningene er moderne.

– Man må prøve å følge med, ellers går det gærent.

Les også: Solceller sparte borettslaget penger

  • Torgeir Mortensen: Tekst
  • Simen Øvergaard: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Bygg fornøyde kunder

    Forvaltning

    Det er mye som skal på plass i et boligprosjekt. Husk å starte tidlig med den juridiske etableringen.

  • Tips til valgkomiteen

    Forvaltning

    En grundig nominasjonsprosess ga engasjement og applaus i Preståsen borettslag på Bjørndal i Oslo. Slik fikk valgkomiteen fart på styrerekrutteringen.

  • Unngå strømfella: Gamle lysrør koster boligselskaper dyrt

    Forvaltning

    Sensorstyrt LED-belysning kan spare boligselskapene for millioner over tid. Belysningseksperten forklarer hvorfor dette er det perfekte tidspunktet for å oppgradere.