Hopp til innhold

Har du fått avslag på lånesøknaden?

De fleste som skal kjøpe bolig er avhengig av å ta opp et boliglån. Å få avslag på lånesøknaden kan derfor oppleves som en stor skuffelse. Her har vi samlet våre beste tips til hva du kan gjøre for å øke sannsynligheten for å få godkjent lånesøknaden.

Det kan være nyttig å vite at vi i OBOS-banken, og alle andre banker, må forholde oss til den såkalte utlånsforskriften fra myndighetene. I korte trekk dreier denne seg om disse punktene:

 • Din samlede gjeld (merk at dette også gjelder forbrukslån, kredittrammer og studielån) kan ikke overstige fem ganger brutto årsinntekt.
 • Du må ha minst 15 prosent egenkapital. Det betyr at du maksimalt kan låne 85 prosent av det boligen koster.
 • Du må tåle en renteøkning på minst tre prosentpoeng på samlet gjeld.

Les mer om utlånsforskriften

Dette kan du selv gjøre

 • Spar penger. Det smarteste du gjør er å spare penger, gjerne på BSU-konto om du er under 34 år. Start lenge før du i det hele tatt har tenkt tanken på å kjøpe deg noe eget. For mange er det mangel på egenkapital som er det største hinderet for å få boliglån.

  For deg som sparer til kjøp av egen bolig, kan det dessuten være lurt å spare i kontoen Sparekonto Egenkapital.
 • Kvitt deg med dyre forbrukslån og annen gjeld. Hvor mye du har i gjeld fra før påvirker hvor mye du kan få låne. Har du annen gjeld i dag, bør du forsøke å bli kvitt denne. Gjelden din kan ikke overstige fem ganger brutto årsinntekt.
 • Se på mulighetene for å få fast inntekt. Om du får godkjent lånesøknaden avhenger i stor grad av inntekten din. Derfor er ofte første steg til å få boliglån en fast jobb med sikker inntekt.
 • Få hjelp fra foreldre. Mange foreldre velger å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet. Det kan gjøres på flere måter, for eksempel kan de gi bidrag til egenkapital, stille som kausjonist med sikkerhet i sin egen bolig, eller bidra som medlåntaker.
 • Sjekk om OBOS Deleie eller OBOS Bostart er noe for deg. Med dagens boligpriser er det vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, spesielt for de som mangler egenkapital. OBOS Deleie og OBOS Bostart senker terskelen, slik at du som OBOS-medlem kanskje får boligdrømmen oppfylt. Les mer om OBOS Deleie og OBOS Bostart.
 • Sjekk gjeldsregisteret. Summen av kredittrammer og gjeld påvirker hvor mye du kan låne. Har du for eksempel et kredittkort med en kredittramme på 25 000 kroner og et annet kort med kredittramme på 5 000 kroner ser vi på dette som en samlet gjeld på 30 000 kroner. Selv om du ikke har brukt noen av kortene. Du kan logge inn og sjekke Gjeldsregisteret her.

Lurer du på hvor mye du kan låne?

Fyll ut noen få opplysninger om deg selv og din økonomi i lånekalkulatoren, og få en pekepinn på hvor mye du kan låne.

Gå til lånekalkulator