Bar- og restaurantsjef Elias Louis Wahl Sandvold står i døråpningen til Antidote Frysja.
Byutvikling

Der byen møter marka

Nå har det gamle industriområdet på Frysja blitt et ettertraktet nabolag. Bli bedre kjent med Frysjaparken.

– Frysjaparken ligger idyllisk til, og nærheten til byen og marka gjør at det er et attraktivt område. Vi er opptatt av at Frysja ikke bare skal være et godt sted å bo, men også et godt sted å leve. Derfor har vi lagt stor vekt på å utvikle bygulvet, forteller Kristoffer Sandstad Hansen, prosjektleder i Stor-Oslo Eiendom.

«Bygulv» er et ord som gjerne dukker opp i samtaler med utbyggere og arkitekter. «Det er på bygulvet at nabolagets identitet skapes», sies det, men hva betyr det, egentlig?

– Bygulvet er de opplevelsene og den atmosfæren vi umiddelbart sanser fra bakkeplan – i bygningenes første etasje. I et godt nabolag, er bygulvet åpent og inviterende, og det som skjer i området er koblet sammen med det som skjer på gateplan, sier Sandstad Hansen.

Fra industri til bolig

Frysjaparken er i ferd med å bli transformert fra et industriområde til et boligmiljø. Det krever en helhetlig tankegang.

– Vi jobber med utviklingen av bygulvet tidlig i prosessen, for da har vi større muligheter til å utforme næringslokaler og få gode aktører inn. Da kan vi skape en god miks av konsepter og tilbud som løfter hverandre. Her på Frysja kommer det blant annet en stor Meny-butikk, apotek, frisør, blomsterbutikk og en nabolagsrestaurant. Dette er tilbud vi tenker vil løfte nabolaget ytterligere, forteller han.

– Jeg ser for meg at det blir et yrende liv framover.

De første boligene i Frysjaparken sto klare for innflytting i 2019, og snart står flere klare.
Pitstop Kafé blir kalt «en perle av en nabolagskafé» og er blitt en hotspot på Frysja.
På menyen her finner du blant annet kaffe, briks, smoothies og friske salater.
Designeren er Åse Ørjasæter og merkevaren By Bjørkheim, står bak interiøret på Pitstop.
By Bjørkheim har fokus på naturmaterialer, og lager møbler og interiør av heltre, stein, marmor og terrazzo.

Et samlingspunkt i nabolaget

En aktør som allerede har etablert seg her, er Antidote Frysja. Den hyggelige og uformelle restauranten satser på råvarer av høy kvalitet, god vin og god service.

Elias Louis Wahl Sandvold er bar- og restaurantsjef på stedet som er et hybridkonsept med delikatesseutsalg og nabolagsrestaurant.

– Målet vårt er å gi folk en god opplevelse og å være et samlingspunkt i nabolaget, der gjestene våre kan nyte god mat og drikke. Vi har et fint og blandet klientell med både unge og nyetablerte, ungdom og eldre, og vi ble veldig godt tatt imot fra dag én. Det er spennende å følge utviklingen, forteller han.

– Frysja er et område i stor utvikling. Det er et naturskjønt område med marka like ved, samtidig som det er sentrumsnært. Det er rett og slett utrolig fint her, sier Elias.

Bli bedre kjent med det nye nabolaget

Lokaler med lokalt håndverk

Antidote Frysja og Pitstop Kafé har samme eiere, og til tross for at det er to ulike konsepter, er det en rød tråd som går igjen; interiøret!

Designeren er Åse Ørjasæter, som står bak merkevaren By Bjørkheim, og har verksted, showroom og butikk rett over veien. De har fokus på naturmaterialer, og lager møbler og interiør av heltre, stein, marmor og terrazzo.

– Det har vært en drømmeoppgave å få være med og forme denne kafeen i samarbeid med eierne. Frysja har vært preget av kreativitet og skaperevne gjennom alle håndverksbedriftene som har holdt til her opp gjennom årene. Det liker jeg, sier Ørjasæter.

Les også: Slik har KOI Fargestudio forvandlet visningsleiligheten på Frysja

Hos Antidote Frysja kan folk i nabolaget både besøke restauranten eller kjøpe ulike matvarer over disken.
Også hos Antidote Frysja har By Bjørkheim vært delaktig i interiøret. I lokalene her er det lunt, lyst og hyggelig.
Her er menyen variert og retter skiftes ofte ut, men Elias forteller at mye er basert på italiensk mat med egen vri.

«Nye Frysja»

Ørjasæter håper at det «nye Frysja» kan forene både kreativitet og skaperevne med liv og røre. At næringslokalene kan fylles av kvalitet og håndverk, både gjennom mat og produkter, og at boliger fylles av folk som verdsetter det.

Hun synes det er gøy å være med på denne spennende utviklingen, og hun tror at Frysja kan bli et fint møtepunkt med koselige kafeer, butikker og restauranter for både store og små.

– For å skape et levende nabolag på Frysja tror jeg på gode konsepter i næringslokalene, koselige uteområder med mye grønt, samt å binde den fine elven sammen med bydelen på en bra måte.

Se hva vi bygger og selger på Frysja