Finansiering

Er du interessert i å kjøpe en ny bolig fra OBOS? Her finner du alt du trenger å vite om finansiering av boligkjøpet.

Når du har funnet drømmeboligen din og er klar til å kjøpe må du ha et finansieringsbevis fra banken din. Da vet vi at du har finansieringen på plass og at du kan betjene din del av fellesgjelden i et borettslag.

Du trenger finansieringsbevis uansett om du skal finansiere kjøpet med boliglån, sparepenger eller salg av din nåværende bolig. Finansieringsbeviset må dekke hele kjøpesummen, inkludert fellesgjeld.

Hva er et finansieringsbevis?

Finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne, og hvor mye du må dekke selv med egenkapital. Det er gratis å få finansieringsbevis, og beviset er gyldig i tre måneder. Banken din kan hjelpe deg med finansieringsbevis uansett om du trenger boliglån eller ikke.

Du kan ha finansieringsbevis fra hvilken som helst bank når du kjøper bolig, men OBOS-banken er eksperter på nye OBOS-boliger.

Når bør jeg skaffe finansieringsbevis?

Hvis du ikke vet hvor mye du kan kjøpe bolig for, er det lurt å søke om finansieringsbevis tidlig. Da får du hjelp av banken din til å finne ut hvor mye du kan få i lån, og det blir enklere å søke etter drømmeboligen.

Allerede funnet drømmeboligen? Da er det bare å søke om finansiering med én gang. Og det kan det være lurt å skrive i søknaden at det haster, så du får finansieringen i orden før du sender inn kjøpsbekreftelsen.

Har du allerede en bolig?

Hvis du allerede har en bolig som du skal selge for å få råd til den nye boligen, vil banken ta med det i beregningen av finansieringsbeviset, og kan si hvor mye du kan få i mellomfinansiering dersom du skal overta den nye boligen før du selger din gamle.

Noen ganger kan banken din hente inn estimert verdi på boligen basert på tidligere salg i samme område, mens andre ganger er det lurt å få en verdivurdering fra en eiendomsmegler. Det er spesielt viktig hvis boligen skiller seg ut fra andre i området, eller hvis du bor i et område hvor det har vært solgt få andre boliger den siste tiden. OBOS Eiendomsmeglere hjelper deg med verdivurdering av boligen din.  

Hvordan finansierer jeg nyboligkjøp med OBOS Bostart eller OBOS Deleie?

Finansiering av boliger med OBOS Bostart og OBOS Deleie skiller seg ikke mye fra boliger med ordinær pris. Du må fortsatt fylle kravet til egenkapital. Kravet er minst 15 prosent av den totale kjøpesummen. Med OBOS Bostart og OBOS Deleie blir beløpet mindre siden kjøpesummen er lavere.

Alle banker har mulighet til å tilby finansiering for OBOS Bostart og OBOS Deleie. Rådgiverne i OBOS-banken er spesialister på dette, og hjelper deg gjerne. I OBOS sin egen bank står du som skal kjøpe ny OBOS-bolig alltid først i køen.

Hva koster et boliglån i OBOS-banken?

I OBOS-banken får du rente fra 5,24 %. Hvilken pris du får, avhenger av hvilket låneprodukt som passer deg og din situasjon. Her ser du fullstendig prisliste i OBOS-banken.

Prøv lånekalkulatoren nedenfor, og finn ut hvor mye du kan låne i OBOS-banken. Du kan også se hva boliglånet ditt vil koste. Gå videre til søknaden for å få et finansieringsbevis, og fylle inn noen få felter med informasjon om deg og en eventuell medlåntaker.

Hvor mye kan jeg låne? 

Bruk lånekalkulatoren til å sjekke hvor mye du kan låne og hvor mye boliglånet koster deg i måneden.

Gå til lånekalkulator

Priseksempel: Låner du 2 millioner over 25 år koster det 1,61 millioner kroner. Totalt 3,61 millioner kroner. Effektiv rente 5,41 %