Priser
Vi har åpen prisliste, sånn at du ikke trenger å måtte tenke på å forhandle på renten. På Finansportalen kan du sammenlikne priser på tvers av banker og andre selskaper.
Bruk kalkulatoren til å regne ut hva du kan få i lån, og hva det vil koste deg per måned.
0 kr i mndi 0 år
Effektiv rente: 0 %
Totalkostnad over 0 år: 0 kr
For å få et nøyaktig svar på hvor mye du kan låne, må du sende inn en søknad om finansieringsbevis.
Egenkapital er dine oppsparte midler. 15 % av boligens verdi må dekkes av egenkapital. Skal du kjøpe en bolig til 2 millioner kroner, betyr det at du må ha spart opp minimum 300 000 kroner, som tilsvarer 15 % av boligens kjøpesum.
Det finnes likevel flere måter å kjøpe bolig på med mindre egenkapital:
Med OBOS Deleie kan du kjøpe halve boligen, eller mer, og bo i hele. For resten av boligen betaler du et beløp tilsvarende markedsleie for OBOS´ andel av boligen. Og senere, hvis det passer for både deg og lommeboka, kan du øke din eierandel – inntil du eier hele boligen selv.
Se boligprosjekter som tilbyr OBOS Deleie
Med OBOS Bostart kan du kjøpe en helt ny bolig til en lavere pris enn ordinær markedspris – mot at OBOS får retten til å kjøpe den tilbake når du ønsker å selge boligen. Det betyr lavere lånebehov og krav til egenkapital.
Se boligprosjekter som tilbyr OBOS Bostart
Hvis du ikke har nok egenkapital kan kausjonist være et alternativ. Det finnes flere former for kausjon, men den mest vanlige er realkausjon. Realkausjon betyr at banken tar sikkerhet eller pant i boligen til kausjonisten for beløpet du mangler i egenkapital. Dette er en garanti banken får for at lånet blir betalt, enten av deg som låntaker eller kausjonisten.
Lånekalkulatoren regner ut hvor mye du kan låne og hvor mye du må betale for lånet hver måned.
Hva kan jeg kjøpe bolig for?
Velg om det er en eller to personer som skal søke om lånet, og legg inn husstandens totale inntekt og gjeld utenom boliglån. Vi trenger også å vite om du eller dere eier bil og/eller har barn under 18 år som bor hjemme, da det er noen av faktorene som avgjør hvor mye du kan låne.
Les mer om hva som påvirker hvor mye du kan låne
Resultatet som dukker opp er beløpet vi tror du kan kjøpe bolig for. Dette beløpet er lånebeløpet pluss 15 prosent egenkapital. Hvis du har mer enn 15 prosent oppspart egenkapital, legger du til det du har ekstra på totalbeløpet.
For å få nøyaktig svar på hvor mye du kan låne må du sende inn en søknad om finansieringsbevis. Det er gratis og du velger selv om du vil bruke finanseringsbeviset eller ikke.
Hva koster det?
Når du bruker lånekalkulatoren til å regne ut hvor mye lånet koster henter vi lånebeløpet fra resultatet du fikk under "Hva kan jeg kjøpe bolig for". Du kan velge å endre beløpet for å se hvordan det påvirker månedskostnadene.
Du velger selv hvor lang nedbetalingstid du ønsker.
Renten som ligger automatisk fylt inn er vår beste rente for OBOS-medlemmer (Grønt boliglån). Det er ikke gitt at det er denne renten du får på boliglånet ditt. Hvilken rente du får avhenger blant annet av av alderen din, belåningsgrad og hvilken type bolig du skal kjøpe. Du kan endre renten selv i feltet under "Rente på boliglånet". Da vil du se hva lånet koster hvis renten blir høyere eller lavere.
Utlånsforskriften legger føringer for hvor mye du kan få i boliglån. Forskriften sier blant annet at du må ha egenkapital som utgjør minst 15 prosent av boligens verdi og at du kan låne maks fem ganger inntekten din. Beløpet finner du ved å gange bruttoinntekt med fem, og trekke fra det du har i gjeld. Du må også fortsatt kunne betjene lånet ditt med en renteøkning på tre prosentpoeng.
Nominell rente er kun renten og inkluderer ikke andre kostnader som termingebyr, etableringsgebyr og lignende.
Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet ditt. Den inkluderer den nominelle renten, termingebyr, etableringsgebyr og andre kostnader knyttet til lånet. Effektiv rente viser hva du faktisk betaler for lånet.
Er økonomien din presset kan det hjelpe med avdragsfrihet. Det betyr at du i en periode bare betaler for renter og omkostninger.
Fellesgjeld eller felleslån er lånet borettslaget eller sameiet har tatt opp for å bygge, vedlikeholde eller forbedre boligene. Borettslaget er ansvarlig for hele lånet – og du er kun ansvarlig for den delen av lånet som er knyttet til boligen din.
Når du søker om lån er det totalprisen, innskudd og fellesgjeld, du får finanseringsbevis på. Banken ser også på om du kan betjene felleskostnadene, i tillegg til renter og avdrag på ditt private boliglån.
Finn boliger med Deleie og Bostart
Vi hjelper deg inn på boligmarkedet: Kjøp en helt ny bolig til under markedspris med OBOS Bostart eller kjøp deler av boligen og bo i hele med OBOS Deleie.
Se alle våre nyboligprosjekter
På jakt etter ny bolig? OBOS bygger for alle over hele landet. Se hva vi selger der du vil bo og finn drømmeboligen din til fastpris.
Skal du selge bolig?
Våre dyktige og erfarne meglere står klare til å hjelpe deg. Få gratis verdivurdering og les gode råd og tips her.
Vi har åpen prisliste, sånn at du ikke trenger å måtte tenke på å forhandle på renten. På Finansportalen kan du sammenlikne priser på tvers av banker og andre selskaper.