Familie som sitter i stua og ser på boliger med forkjøpsrett.

Forkjøpsrett

Med forkjøpsrett kan du kapre drømmeboligen – uten å være med i budrunden! Som OBOS-medlem stiller du først i køen når du skal kjøpe bolig, og har forkjøpsrett på over 90.000 boliger i hele Norge.

Når du skal kjøpe bolig kan det være vanskelig å kapre drømmeboligen. Med forkjøpsrett slipper du slitsomme budrunder og du stiller foran i køen. Som OBOS-medlem har du forkjøpsrett på over 90.000 boliger i Norge.

Hva er forkjøpsrett?

Forkjøpsrett betyr at du stiller først i køen når du skal kjøpe bolig uten å delta i budrunder. Alle kan kjøpe boliger fra OBOS, men som OBOS-medlem får du kjøpe bolig først. Jo lengre du har vært medlem, jo lengre ansiennitet har du, og desto lengre fram i køen kommer du.

Slik fungerer forkjøpsretten

Du bygger ansiennitet fra den dagen du melder deg inn i OBOS. Uansett hvor lenge du har vært medlem kommer ansienniteten din godt med – du går foran alle som ikke er medlem. Med kun én times ansiennitet kan du:

  • velge og kjøpe bolig først i et nytt boligprosjekt
  • tre inn i avtalen og kjøpe bolig etter at siste bud er akseptert av selger i en budrunde

Hvis flere OBOS-medlemmer ønsker å kjøpe samme bolig, er det medlemmet med lengst ansiennitet og som har meldt forkjøp innen fristen som får kjøpe boligen.

Dette trenger du for å bruke forkjøpsretten din

Som medlem kan du melde forkjøp på alle OBOS-boliger. Når du har funnet drømmeboligen, er det lurt å sette seg inn i hvordan forkjøpsretten fungerer – og hva du trenger for å melde forkjøpsrett. Det eneste du trenger er:

  • å være OBOS-medlem, eller melde deg inn i OBOS
  • å melde forkjøp innen fristen
  • å ha dokumentasjon på finansiering klar
Lang ansiennitet i familien?

Lang ansiennitet i familien?

Har noen i familien din lang ansiennitet, kan dere bytte eller overføre ansienniteten. Når du har funnet drømmeboligen din, kan ansienniteten til din far, bestemor eller nær familie gjøre at du kommer lengre fram, eller til og med først, i køen.

Overfør og bytt ansiennitet
Intern forkjøpsrett

Intern forkjøpsrett

Intern forkjøpsrett gjelder kun innenfor et borettslag. Dersom en bolig selges i borettslaget ditt, kan du kjøpe boligen etter at siste bud er akseptert av selger i en budrunde. De som eier en bolig i borettslaget har forkjøpsrett foran resten av OBOS-medlemmene som ikke eier i borettslaget. Melder flere i borettslaget forkjøp, så er det den som har eid lengst i borettslaget sammenhengende som kan kjøpe boligen.

Illustrasjon av to blå snakkebobler.

Vi hjelper deg gjerne!

Finner du fortsatt ikke svar på det du lurer på? Du finner kontaktinformasjonen til prosjektselgeren eller megleren på nettsiden til hver enkelt bolig eller så kan du kontakte medlemsservice.