Familie som sitter i stua og ser på boliger med forkjøpsrett.

Forkjøpsrett

Med forkjøpsrett kan du kapre drømmeboligen – uten å være med i budrunden! Som OBOS-medlem stiller du foran i køen når du skal kjøpe bolig, og har forkjøpsrett på over 90.000 boliger i hele Norge.

Når du skal kjøpe bolig kan det være vanskelig å kapre drømmeboligen. Med forkjøpsrett slipper du slitsomme budrunder og du stiller foran i køen. Som OBOS-medlem har du forkjøpsrett på over 90.000 boliger i Norge.

Hva er forkjøpsrett?

Forkjøpsrett betyr at du stiller foran i køen når du skal kjøpe bolig uten å delta i budrunder. Alle kan kjøpe boliger fra OBOS, men som OBOS-medlem får du kjøpe bolig først. Jo lengre du har vært medlem, jo lengre ansiennitet har du, og desto lengre fram i køen kommer du.

Slik fungerer forkjøpsretten

Du bygger ansiennitet fra den dagen du melder deg inn i OBOS. Uansett hvor lenge du har vært medlem kommer ansienniteten din godt med – du går foran alle som ikke er medlem. Med kun én dag ansiennitet kan du:

  • velge og kjøpe bolig før salgsstart i et nytt boligprosjekt
  • tre inn i avtalen og kjøpe bolig etter at siste bud er akseptert av selger i en budrunde

Hvis flere OBOS-medlemmer ønsker å kjøpe samme bolig, er det medlemmet med lengst ansiennitet og som har meldt forkjøp innen fristen som får kjøpe boligen.

Dette trenger du for å bruke forkjøpsretten din

Som medlem kan du melde forkjøp på alle OBOS-boliger. Når du har funnet drømmeboligen, er det lurt å sette seg inn i hvordan forkjøpsretten fungerer – og hva du trenger for å melde forkjøpsrett. Det eneste du trenger er:

  • å være OBOS-medlem, eller melde deg inn i OBOS
  • å melde forkjøp innen fristen
  • å ha dokumentasjon på finansiering klar

Husk at du som regel ikke kan eie mer enn én bolig i et OBOS-borettslag.

Dette skjer når du bruker forkjøpsretten

Dette skjer når du bruker forkjøpsretten

Når du bruker forkjøpsretten din til å kjøpe en OBOS-bolig, vil den fryses midlertidig i ett år. Dersom du kjøper en helt ny bolig vil forkjøpsretten din fryses fra du har inngått avtalen om boligkjøpet og fram til ett år etter at boligen er ferdigstilt. Dette betyr at du ikke kan bruke medlemskapet ditt til å kjøpe en OBOS-bolig i denne perioden, men du kan benytte deg av alle medlemsfordelene. Så fort perioden er over, har du forkjøpsretten din tilbake.

Intern forkjøpsrett

Intern forkjøpsrett

Intern forkjøpsrett gjelder kun innenfor et borettslag. Dersom en bolig selges i borettslaget ditt, kan du kjøpe boligen etter at siste bud er akseptert av selger i en budrunde. De som eier en bolig i borettslaget har forkjøpsrett foran resten av OBOS-medlemmene som ikke eier i borettslaget. Melder flere i borettslaget forkjøp, så er det den som har eid lengst i borettslaget sammenhengende som kan kjøpe boligen.

Illustrasjon av to blå snakkebobler.

Finner du ikke svar på det du lurer på?

Vi hjelper deg gjerne! Du finner kontaktinformasjonen til prosjektselgeren eller megleren på nettsiden til hver enkelt bolig.