Hopp til innhold

Forkjøpsrett

Med forkjøpsretten kan du kapre drømmeboligen – uten å være med i budrunder! Som OBOS-medlem stiller du først i køen når du skal kjøpe bolig.

Baller

Hva er forkjøpsrett

Som OBOS-medlem har du forkjøpsrett på over 90 000 boliger i hele Norge. Forkjøpsretten gir deg muligheten til å stille foran i køen når boliger legges ut for salg. Alle kan kjøpe boliger fra OBOS, men som OBOS-medlem får du velge og kjøpe bolig først. Jo lengre du har vært medlem, jo lengre ansiennitet har du, og desto lengre fram i køen kommer du.

Meld deg inn i OBOS
Illustrasjonsbilde

Slik fungerer forkjøpsretten

Du starter å bygge ansiennitet fra den dagen du melder deg inn. Det vil si at med kun én times ansiennitet kan du:

  • velge bolig først i et nytt boligprosjekt
  • velge å kjøpe bolig etter at siste bud er gitt i en budrunde

Hvis det er flere OBOS-medlemmer som ønsker å kjøpe samme bolig, er det medlemmet med lengst ansiennitet, og som har meldt forkjøp innen meldefristen, som får boligen.

Det eneste du trenger for å bruke forkjøpsretten er:

  1. å være OBOS-medlem, eller melde deg inn i OBOS
  2. melde forkjøp innen fristen
Ofte stilte spørsmål om forkjøpsrett
Illustrasjonsbilde

Lang ansiennitet i nær familie?

Har noen i familien din lang ansiennitet, kan dere bytte eller overføre ansienniteten. Finner du drømmeboligen din og ønsker å kjøpe den med forkjøpsretten, kan ansienniteten til far, bestemor eller søsken være det som gjør at du kommer lengre fram, eller til og med først, i køen.

Det er ikke mulig å ha lengre ansiennitet enn din egen alder.

Overføre eller bytte ansiennitet
Illustrasjonsbilde

Drømmebolig til fastpris

OBOS har siden 1929 bygget mange tusen boliger til medlemmer over hele landet, og bygger stadig flere. Dette gir OBOS-medlemmer en unik portefølje av boliger som kan kjøpes med forkjøpsretten, uten budrunder.

Finner du drømmehjemmet ditt i et nytt boligprosjekt, og du har lengst ansiennitet, vet du allerede hva den vil koste ettersom boligene selges til fastpris.

Les om Kristina som slapp krevende budrunder med forkjøpsrett, og fikk kjøpt leilighet.

Velg type bolig for å lese mer om hvordan forkjøpsretten fungerer

Se oversikt over alle stegene, informasjon om de ulike prosessene og hva som er greit å huske på når du ønsker å bruke forkjøpsretten.

Brukte OBOS-boliger

Å melde forkjøpsrett er gatis, ikke bindende og du kan melde forkjøp på flere boliger samtidig. Dersom du ønsker å akseptere sist bud og har lengst ansiennitet vil du måtte betale et gebyr for bruk av forkjøpsretten.

Nye OBOS-boliger

Det koster ingenting å melde forkjøpsrett og du kan melde forkjøp på flere boliger. Retten gjelder dagen salget starter. Får du en bolig på forkjøp så er det bare for oss å si: “Gratulerer, du har kjøpt deg nytt hjem!”

Nye OBOS Block Watne-boliger

Det er helt gratis, ikke bindende og du kan melde forkjøp på flere salgsstarter samtidig. Får du en bolig på forkjøpsrett er det ingen kostand knyttet til dette, bare fordeler!

Nye Solon Eiendom-boliger

Det koster ingenting å melde forkjøpsrett og du kan melde forkjøp på flere boliger. Retten gjelder dagen salget starter. Får du en bolig på forkjøp så er det bare for oss å si: “Gratulerer, du har kjøpt deg nytt hjem!”