Betaler mindre for strøm i helt nytt og større hus

Da Joakim og Martine med tre barn flyttet inn i nybygg, fikk de en positiv overraskelse da strømregningen kom.

  • Tekst Veronika Søum
  • Foto Jonas Lisether og Øivind Eide
  • Video Jonas Lisether

– Allerede den første måneden brukte vi 400 kilowattimer mindre enn vi pleide. Vi regner med at forskjellene blir enda større til vinteren, sier Joakim Amundsen (38).

Sammen med Martine Bunæs (35) og barna Josefine (14), Jenny (11) og Jakob (2), flyttet han inn i enebolig i kjede fra OBOS Block Watne på Løkenåsen i Fetsund i april.

Før dette bodde familien i et mindre hus på Granåsen, men da minstemann ble født var det behov for mer plass. Med et flunkende nytt hus ble det en gledelig overraskelse da strømregningen kom.

– Det er helt utrolig, vi har mindre strømforbruk nå enn før, sier Martine.

– I tillegg er inneklimaet mye bedre, verken for tørt eller fuktig.

Huset har vannbåren varme i stue, kjøkken og soverom, som enkelt kan justeres via termostat på veggen. Bak en skyvedør på vaskerommet, står det som Joakim omtaler som «hjernen i huset» – en kombinert varmtvannstank og varmepumpe, som sørger for vannbåren gulvvarme og balansert ventilasjon i hele huset.

11 grunner til å kjøpe helt ny bolig

Naboene kuttet to tredjedeler av strømregningen

Hos naboene like bortenfor skinner sola på blåbærlyngen i skogkanten og på den nyplantede tujahekken.

Her bor Wenche og Morten Nydahl. Ekteparet i 50-årene flyttet fra et eldre hus to kilometer unna og er vant til høye strømregninger. De merket at strømregningen falt drastisk etter innflytting i desember 2021.

– Mannen min går helst barbeint og i shorts hele året, og det kan han gjøre uten problemer her. Det er et varmt og godt hus. Vi fyrte tre-fire ganger i vedovnen i vinter, men det var bare for kos, forteller Wenche.

I de kaldeste månedene var det ikke uvanlig for ekteparet å bruke 4000-5000 kilowattimer i den forrige boligen. Nå er strømforbruket bare en tredjedel.

– I det nye huset bruker vi ikke mer enn 1550 kilowattimer. I sommer har vi brukt 600, selv om Morten trener mye og dusjer både to og tre ganger om dagen, sier Wenche.

Finn din nye energieffektive bolig

På Løkenåsen jobber OBOS Block Watne sine egne tømrere, og flere av delfeltene er allerede ferdige eller under utbygging. Foto: Øivind Eide.

Lavere energibruk med ny bolig fra OBOS Block Watne

Nye bygg er mer energieffektive enn eldre bygg, forteller seniorrådgiver Jan Peter Amundal i Enova. Det er bra for både klimaet og lommeboken.

– Nye bygg må som minimum følge kravene i gjeldende byggeforskrift. Dette innebærer flere krav som muliggjør vesentlig lavere energibehov enn for eldre bygg. Det er for eksempel tallfestede krav til hvor godt isolert yttervegger, tak, vinduer og ytterdører minimum må være. I tillegg er det tallfestede krav til varmegjenvinning fra ventilasjonsanlegget og til byggets tetthet for å unngå uønskede luftlekkasjer.

Han påpeker at det naturligvis også handler om bruken av bygget.

– Det er mulig å få et uforholdsmessig høyt forbruk i et nytt bygg hvis man ikke har noe fokus på energibruk. Og det er mulig å få et relativt lavt forbruk i eldre bygg hvis man er påpasselig med hva man bruker energi på. Men mulighetene for å oppnå lav energibruk er langt større i nye bygg.

Selv om familien er opptatt av å ikke sløse med strømmen, lever de et komfortabelt familieliv. De dusjer hver dag og gulvvarmen står på. Trolig går 30 prosent av strømutgiftene til lading av elbilene. Foto: Jonas Lisether.

Sol fra morgen til kveld på Løkenåsen

I Løkenåsen buldrer det borti veien idet en lastebil tipper av stein. Ellers er det helt stille. Området som ligger i Fetsund er i stor vekst, og her skal det bygges mye de neste årene.

De 18 eneboligene i kjede på Gulliksplassen er derimot innflyttingsklare, eller har fått beboere. Husene er plassert rundt et tun med lekeplass og trær.

– Jeg kan stå på kjøkkenet og lage mat og følge med på at Jakob leker. Det tenkte jeg ikke på før vi flyttet hit, men det er veldig praktisk, forteller Martine.

Alle husene er bygd av tre – et kortreist og bærekraftig materiale. Men OBOS Block Watne er opptatt av at husene ellers skal være så energieffektive som mulig. Derfor er det høy kvalitet på isolasjonen i veggene, som holder varmen inne og kulden ute på kalde dager. Også vinduene er godt isolerte.

I tillegg er nabolagene nøye utformet, og valget av tomt og plassering nøye gjennomtenkt, slik at bygningene kan bli mest mulig energieffektive.

De kjedede eneboligene på Løkenåsen er for eksempel plassert i et område med sollys hele dagen.

– Sola treffer den ene uteplassen cirka klokken fem på morgenen, og de siste solstrålene er her til halv elleve om kvelden om sommeren, sier Joakim fornøyd.

Finn din nye energieffektive bolig
På Løkenåsen i Fetsund bygger OBOS Block Watne spennende og praktiske eneboliger i kjede. Dette er et barnevennlig nabolag med flott utsikt og gode solforhold. Foto: Øivind Eide.