Hopp til innhold

OBOS Nyboliglån

Et skreddersydd lån til deg som ønsker å kjøpe helt ny bolig fra OBOS og OBOS Block Watne.

Dette er OBOS Nyboliglån

  • Ekstra god rente når du kjøper en ny OBOS-bolig.
  • Vi ordner det praktiske med finansieringen.
  • Nyboligkjøpere prioriteres i OBOS-banken.

Bruk tid på hjemmet ditt i stedet for med banken

Det skal være lett å velge ny bolig, og det skal være enkelt med finansiering. Derfor gir vi deg ekstra god rente på lån til OBOS sine boligprosjekter. Du får også finansiering av forskuddsinnbetaling ved signering og byggestart til samme rente.

Vi hjelper deg også med finansieringsbevis hvis du skal kjøpe bolig med OBOS Bostart eller OBOS Deleie.

Det eneste du trenger å bruke tiden din på, er å finne ut hvor sofaen skal stå og hvilken kjøkkenbenk du skal velge.

Finansiering av forskuddsbetaling

1. Signering: Vanligvis skal du betale et forskudd på 100 000 kroner når du signerer kontrakten. Forskuddet har lik rente som det langsiktige lånet. Banken kan gi hjelp med lån til forskuddet ved signering.

2. Vedtak om byggestart for OBOS-boliger: Når byggestart er vedtatt, betaler du 10 prosent av totalprisen på boligen. Du får selvfølgelig lik rente som på det langsiktige lånet.

3. Overtakelse: Når du overtar boligen og skal betale hele kjøpesummen, får du utbetalt det langsiktige lånet. Du får lik rente uavhengig av lånebeløp, og kan låne inntil 85 prosent av kjøpesummen med 30 års nedbetalingstid.

Mellomfinansiering

Dersom du overtar den nye boligen før du har fått solgt den gamle, hjelper vi deg med mellomfinansiering. I de fleste banker er renten på mellomfinansiering mye høyere enn det langsiktige lånet. Hos oss får du den samme renten som på OBOS Nyboliglån når du flytter det eksisterende lånet over til oss.

Les mer om mellomfinansiering her

Nyboligkjøpere prioriteres

Alle som søker OBOS Nyboliglån kommer først i køen. Det betyr kort behandlingstid og et skreddersydd boliglån, så du kan fokusere på å flytte inn.

Priser

  • OBOS Nyboliglån tilbys OBOS-medlemmer. Lånet gjelder ved kjøp av ny bolig fra OBOS eller OBOS Block Watne. 
  • Vi forutsetter at du har lønnsinngang og at det månedlige trekket går fra en konto i OBOS-banken. Når du registrerer deg får du samtidig din første OBOS-konto.
ProduktBelåningsgradNominell renteEffektiv rente*
Opptil 85 %
5,52 %
5,71 %

*Effektiv rente er beregnet ved et annuitetslån på 2 millioner kroner, med 25 års nedbetalingstid og inkluderer etableringsgebyr og månedlige termingebyrer.

Lånekalkulator

Bruk kalkulatoren til å regne ut hva du kan få i lån, og hva det vil koste deg per måned.

Hvor mange personer søker om lånet?Antall som betaler på lånet.
kr
Samlet lån og gjeld inkluderer studielån, billån, forbrukslån og rammer på kredittkort.
kr

Dette kan påvirke hvor mye du kan kjøpe bolig for.

Vi tror at du kan kjøpe bolig for:

0 kr

Lånebeløp: 0 kr

Forutsetter 15 % egenkapital: 0 kr

For å få et nøyaktig svar på hvor mye du kan låne, må du sende inn en søknad om finansieringsbevis. Det er helt uforpliktende og koster ingenting.

Se OBOS-boliger vi tror passer ditt prisønske

Når du har lagt inn beløp i feltene kan vi vise deg boliger vi tror du har råd til.

Se alle boliger

Egenkapital er dine oppsparte midler. 15 % av boligens verdi må dekkes av egenkapital. Skal du kjøpe en bolig til 2 millioner kroner, betyr det at du må ha spart opp minimum 300 000 kroner, som tilsvarer 15 % av boligens kjøpesum.

Det finnes likevel flere måter å kjøpe bolig på med mindre egenkapital:

OBOS Deleie

Med OBOS Deleie kan du kjøpe halve boligen, eller mer, og bo i hele. For resten av boligen betaler du et beløp tilsvarende markedsleie for OBOS´ andel av boligen. Og senere, hvis det passer for både deg og lommeboka, kan du øke din eierandel – inntil du eier hele boligen selv.

Se boligprosjekter som tilbyr OBOS Deleie

OBOS Bostart

Med OBOS Bostart kan du kjøpe en helt ny bolig til en lavere pris enn ordinær markedspris – mot at OBOS får retten til å kjøpe den tilbake når du ønsker å selge boligen. Det betyr lavere lånebehov og krav til egenkapital.

Se boligprosjekter som tilbyr OBOS Bostart

Kausjonist

Hvis du ikke har nok egenkapital kan kausjonist være et alternativ. Det finnes flere former for kausjon, men den mest vanlige er realkausjon. Realkausjon betyr at banken tar sikkerhet eller pant i boligen til kausjonisten for beløpet du mangler i egenkapital. Dette er en garanti banken får for at lånet blir betalt, enten av deg som låntaker eller kausjonisten.

Les mer om hva det innebærer å være kausjonist

Nyttig å vite

Lånekalkulatoren regner ut hvor mye du kan låne og hvor mye du må betale for lånet hver måned.

Hva kan jeg kjøpe bolig for?

Velg om det er en eller to personer som skal søke om lånet, og legg inn husstandens totale inntekt og gjeld utenom boliglån. Vi trenger også å vite om du eller dere eier bil og/eller har barn under 18 år som bor hjemme, da det er noen av faktorene som avgjør hvor mye du kan låne.

Les mer om hva som påvirker hvor mye du kan låne

Resultatet som dukker opp er beløpet vi tror du kan kjøpe bolig for. Dette beløpet er lånebeløpet pluss 15 prosent egenkapital. Hvis du har mer enn 15 prosent oppspart egenkapital, legger du til det du har ekstra på totalbeløpet.

For å få nøyaktig svar på hvor mye du kan låne må du sende inn en søknad om finansieringsbevis. Det er gratis og du velger selv om du vil bruke finanseringsbeviset eller ikke.

Hva koster det?

Når du bruker lånekalkulatoren til å regne ut hvor mye lånet koster henter vi lånebeløpet fra resultatet du fikk under "Hva kan jeg kjøpe bolig for". Du kan velge å endre beløpet for å se hvordan det påvirker månedskostnadene.

Du velger selv hvor lang nedbetalingstid du ønsker.

Renten som ligger automatisk fylt inn er vår beste rente for OBOS-medlemmer (Grønt boliglån). Det er ikke gitt at det er denne renten du får på boliglånet ditt. Hvilken rente du får avhenger blant annet av av alderen din, belåningsgrad og hvilken type bolig du skal kjøpe. Du kan endre renten selv i feltet under "Rente på boliglånet". Da vil du se hva lånet koster hvis renten blir høyere eller lavere.

Se prisliste for alle boliglånene vi tilbyr

  1. Start med å registrere deg som bankkunde – det er gratis, uten skjulte gebyrer og helt uforpliktende.
  2. Logg inn og send inn søknad om finansieringsbevis. Før vi kan gi deg svar må både du, og den du eventuelt søker sammen med, være registrert som kunde hos oss.
  3. Når du har fått godkjent søknaden er du klar for å gå på visninger og delta i budrunde. Før vi kan bekrefte et bud må du ha konto med lønnsinngang i OBOS-banken, og egenkapitalen som skal skal brukes til boligkjøp må stå på en konto hos oss.
  4. Si fra til oss når du har kjøpt bolig, så ordner vi det praktiske slik at du er klar til overtagelse.

Utlånsforskriften legger føringer for hvor mye du kan få i boliglån. Forskriften sier blant annet at du må ha egenkapital som utgjør minst 15 prosent av boligens verdi og at du kan låne maks fem ganger inntekten din. Beløpet finner du ved å gange bruttoinntekt med fem, og trekke fra det du har i gjeld. Du må også fortsatt kunne betjene lånet ditt med en renteøkning på tre prosentpoeng.

Les mer om Utlånsforskriften

Nominell rente er kun renten og inkluderer ikke andre kostnader som termingebyr, etableringsgebyr og lignende.

Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet ditt. Den inkluderer den nominelle renten, termingebyr, etableringsgebyr og andre kostnader knyttet til lånet. Effektiv rente viser hva du faktisk betaler for lånet.

Er økonomien din presset kan det hjelpe med avdragsfrihet. Det betyr at du i en periode bare betaler for renter og omkostninger.

Les mer om avdragsfrihet

Fellesgjeld eller felleslån er lånet borettslaget eller sameiet har tatt opp for å bygge, vedlikeholde eller forbedre boligene. Borettslaget er ansvarlig for hele lånet – og du er kun ansvarlig for den delen av lånet som er knyttet til boligen din.

Når du søker om lån er det totalprisen, innskudd og fellesgjeld, du får finanseringsbevis på. Banken ser også på om du kan betjene felleskostnadene, i tillegg til renter og avdrag på ditt private boliglån.

Les mer om fellesgjeld