Folk samlet rundt bålpanner under åpningen av DNTs aktivitetssenter på Fornebu

DNT har åpnet aktivitetssenter på Fornebu

Faste gåturer i nærområdet, bålkvelder med eventyr og utleie av kajakk er bare noe av det som står på programmet.

– Det er veldig vakkert her, og vi vil være med på å legge til rette for at det skal bli et populært område, sier styreleder John Hvidsten i Bærum turlag.

Turlaget er en del av Den Norske Turistforeningen (DNT), og i august åpnet de aktivitetssenter i OBOS-prosjektet Oksenøya bruk på Fornebu.

Bli bedre kjent med Fornebu →

– Vi har fått et stort lokale som egner seg til møter og kurs av alle slag. I kjelleren er det kajakklager, og vi tilbyr også kajakkutleie, forklarer han.

Aktivitetssenteret ligger rett ved sjøen, i Holtekilen i Bærum. Med OBOS som utleier har senteret tilgang til egen brygge. Herfra er det mulig å padle rett ut i Oslofjorden.

– Det var en veldig bra match med OBOS, vi tenker veldig likt. OBOS er opptatt av at Oksenøya bruk skal bli et viktig senter for omgivelsene, og det er også vi som aktivitetsaktør opptatt av, forteller Hvidsten.

DNTs aktivitetssenter på Fornebu sett ovenifra

Lavterskeltilbud

DNT blir ofte assosiert med toppturer med blytung sekk og overnatting høyt i fjellet. Men en viktig del av turistforeningens rolle som folkehelseaktør, er også å tilby nærturer og lavterskeltilbud der folk bor.

– Et slikt aktivitetssenter skaper en møteplass på tvers av generasjoner. Det er et tilbud som er veldig jordnært og nedpå, og gjør det lett å bli med på tur. Det er en fin måte å møte naboer og skape tilhørighet til nabolaget på, sier Tomine Duller, prosjektleder for bygulvsutviklingen på Fornebu.

På Fornebu bygges et av Norges mest klimavennlige boligområder →

Kilometervis med kyststi

Aktivitetssenteret skal være utgangspunktet for både turer, kurs og diverse arrangementer. Turlaget starter allerede nå med fast formiddagstur hver mandag, året rundt.

– Det blir turer på to-tre timer i moderat tempo, som passer både for turnusarbeidere, pensjonister og alle som måtte ha ledig tid, sier Hvidsten.

Ifølge Hvidsten er Fornebu og Oksenøya bruk et strålende utgangspunkt for turer i nærområdet.

– Fornebuområdet har mange kilometer med kyststi. Du kan følge kyststien ut på Snarøya og videre til Lysaker, derfra er det fine turer på begge sider av Lysakerelva eller videre til Bygdøy, sier Hvidsten.

Turlaget har allerede startet et samarbeid med Lilleøyplassen naturhus som ligger rett ved aktivitetssenteret.

– Vi hadde en vellykket insektssafari under åpningen, og tror det kan bli flere fine naturvandringer framover. De har høy kompetanse på alt som lever og gror på Fornebu.

Jente holder opp krukke med insekt under insektsafarien på DNTs aktivitetssenter på Fornebu

Flere aktiviteter

Bærum turlag har allerede planlagt en rekke aktiviteter. Det skal blant annet arrangeres to kulturkvelder, en om Nansen med omvisning i Polhøgda, og en om flyhistorien i området.

I tillegg arrangeres det trilleturer, og det blir egne eventyrstunder rundt bålet for de litt eldre barna. I forbindelse med kajakkutleie blir det også holdt kajakkurs.

– Fornebu er i ferd med å bli en helt ny bydel. I slike ferske byområder tar det gjerne tid før det dukker opp tilbud og nærmøteplasser. Det synes vi er viktig å få på plass, sier Hvidsten.

Å skape møteplasser, aktiviteter og liv mellom husene, er nettopp det vi i OBOS jobber for på Oksenøya bruk. Derfor er vi ekstra fornøyde med å ha fått til et samarbeid med DNT.

Oksenøya bruk skal bli et boligområde der generasjoner møtes, og det passer DNT veldig godt inn i. De har aktiviteter for alle aldre, sier Tomine Duller.